Business In Archviz

By Ahmet Temel

Cephe Tasarımı

Cephe tasarımı konusu mimari çalışmaların içerisinde şüphe yok ki en keyifli ve en göz alıcı konulardan bir tanesidir. Maalesef kimliksizleşen mimari tarzlar ile birlikte cephe tasarımları da birbirleri ile aynı yapıya sahip kopya tasarımlara dönüşmüş durumda. Günümüzde cephe tasarımı denildiği zaman akla ilk gelen unsur gerçekçi bir render oluyor. Gerçekçi render tabi ki mimari projelerin tanıtımlarında çok güçlü bir silahtır ancak tasarım değildir. Render tasarlanan projelerin görselleştirilmesidir. Render Tasarım olarak sunduğumuz hizmetleri her zaman iki gruba ayırdık. Render, yani görselleştirme ve Tasarım olarak. Gelin ne demek istediğimizi daha iyi anlatabilmek için bu konuları biraz daha açalım.

Render Ne Demek?

Öncelikle şikayet ettiğimiz konunun temeline inelim ve render ne demek bunu bir inceleyelim. Render ile ilgili doğru bilinen en yaygın yanlışlardan bir tanesi sadece mimari projelerde uygulandığı yönündedir. 3D Render dediğimiz zaman aklınıza gelmesi gereken şey, her hangi bir nesnenin veya hayalin 3 boyutlu olarak modellenmesi ve ardından bu modelin de belirlenen malzemeler, ışıklar ve kameralar ile görselleştirilmesidir.Yani filmlerde gördüğümüz uzay gemileri de renderdır, reklamlarda gördüğümüz parfüm şişeleri de çoğunlukla renderdır ve henüz başlamamış bir inşaat projesinin hazırlattığı afişlerdeki görüntü de renderdır.

Not olarak belirtelim, render sadece 3D modellerin görselleştirilmesine denmez. Bilgisayar destekli yazılımların hesap yapmalarına render denir. Yani bir müzik parçasını bir müzik programı içerisinde değiştiriyorsanız bazı işlemlerde ekranda kum saati çıkar ve bilgisayar o sırada yoğun bir şekilde işlem yapar. İşte bu aşama render aşamasıdır.

Bir şeyin renderını alabilmek için o şeyin gerçekten var olmasına gerek yoktur. Uzay gemisi gibi hayallerinde renderı alınır. Ya da bir cisimi elimizle tutabiliyor fotoğrafını çekebiliyoruz diye de renderdan uzaklaşmaya gerek yok onun da renderı alınabilir. Aslında alınabilir demek bile hatalı bir açıklama oluyor çünkü Render Tasarım olarak yaptığımız işlerin %50'si mimari projelerden oluşuyor ancak %40'ı var olan ürünlerin modellenmesi ve %10'da oyunlarda veya benzer dijital içeriklerde kullanılmak üzere hayal ürünü şeylerin tasarlanması oluyor. Peki şimdi konumuz olan cephe tasarımı'na biraz daha odaklanmak için mimari render veya mimari görselleştirme konularından bahsedelim.

Mimari Render

Mimari render konusuna da öncelikle doğru bilinen yanlışlara değinerek başlayalım. Mimari render sadece cephe renderı demek değildir. Mimari render mimari projelerde gerçekleşen bütün 3D görselleştirme işlemlerine verilen ortak isimdir. 3D kat planı, oda tasarımı veya sanal tur hizmeti gibi konuların tamamı da aslında mimari render konusuna girer. Render ile tasarım arasındaki farkı anlatabilmek için bu konulara girdiğimden çok uzatmadan olabildiğince özet bilgiler ile geçmeye çalışıyorum çünkü asıl konumuz olan cephe tasarımına biran önce yazıyı bağlamalıyım.


Cephe Tasarımı

Cephe tasarımı dediğimizde ise renderdan bahsetmiyoruz bile. Cephe tasarımı projenin hangi bölgesinde hangi malzemenin hangi şartlar ile uygulanacağı ile ilgili bir konudur. Tamamen teknik veriler doğrultusunda kullanışlılık ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre ve projeye özel üretilir. Projenin cephe bütçesine göre hazırlanır. Projenin bulunduğu coğrafi konumun verilerine göre hazırlanır. Cephe tasarımı pinterestten beğenilen bir cephenin bir diğer projeye uydurularak çizilmesi ile yapılamaz. Yapılmamalıdır.
You must be logged in to post a comment. Login here.

About this article

Cephe Tasarımı hakkında bilgilendirmeler içerir. 3D cephe tasarımı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Cephe tasarımı nasıl yapılır ve mimari görselleştirme hakkında bir mimari render firmasından tavsiyeler.

visibility6
favorite_border0
mode_comment0
Report Abuse

About the author

Ahmet Temel

CTO at Render Tasarım

placeIstanbul, TR